KNJIŽEVNOST MOJ ŽIVOT

Društvo Lovrećana Zagreb i Matica hrvatska

 

pozivaju Vas na

predstavljanje knjige

Branislave Zaradić

KNJIŽEVNOST MOJ ŽIVOT

u petak, 8. travnja 2011. u 18:30 sati

Dvorana Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb

 

Sudjeluju:

Petar Tyran (Austrija), urednik

Gabriela Novak-Karall (Austrija), glavna tajnica Hrvatskoga centra u Beču

Alojz Jembrih, sveuč. prof. na Hrvatskim studijima, Zagreb

Branislava Zaradić, autorica

Klapa studenata KBF-a – Slavić

Branislava Zaradić rođena je 7. rujna 1932. u Lovreću (Imotska krajina). Gimnaziju je završila u Splitu, a Filozofski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu (južnoslavenske knjževnosti, ruski jezik i književnost). Od 1967. do umirovljenja 1997. predaje na Bečkom sveučilištu – Institut za slavistiku, hrvatski jezik i književnost, poznavanje zemlje i kulture, metodiku nastave i stilistiku. Usporedo s radom na sveučilištu predavala je i na Diplomatskoj akademiji u Beču i Dopunskoj nastavi za djecu stranih radnika te za svoj uzoran pedagoški rad dobila priznanje Bečkog školskog savjeta. Od 2000. bila je dopredsjednica Matice hrvatske u Austriji, a od 2002 – 2008. predsjednica. U svojstvu predsjednice Matice hrvatske pripremala je uvodne riječi za goste predavače, a i sama držala brojna predavanja iz hrvatske književnosti kako Gradišćanskim Hrvatima tako i Hrvatima u dijaspori. Trajno surađuje s Gradišćanskim Hrvatima i njihovim kulturnim organizacijama, objavljuje u njihovim glasilima i ostaje povezana sa svojim bivšim studentima i kolegama iz Gradišća. Objavljivala je i u drugim hrvatskim knjževnim časopisima.

(Životopis preuzet iz knjige Branimira Zaradić: Književnost moj život, str. 321.)

 

Gabriela Novak-Karall, glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču te dugogodišnja predsjednica renomiranog međunarodnog folklornog ansambla Kolo Slavuj. Gospođa Novak-Karall dobila je visoko državno odličje austrijskog Ministarstva obrazovanja, umjetnosti i kulture za svoje dugogodišnje zalaganje za pitanja ne samo hrvatske nacionalne manjine nego i ostalih autohtonih i alohtonih manjina u Beču. (Prema Večernjem listu;Zagreb)

Petar Tyran, glavni urednik Hrvatskih novina. Rođen je u Novom Selu (Gradišće), prije svega poznat zbog svoga velikoga zauzimanja za očuvanje jezika i kulture Gradišćanskih Hrvata.

Alojz Jembrih, dr. sc., sveuč. prof. na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Studij slavenske filologije završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beču, gdje je postigao i doktorat znanosti. Poslije studija radi na više institucija u Hrvatskoj (1970. – 1983.) te na Univerzi u Ljubljani (1983. – 1996.), a potom ponovno u Hrvatskoj. Od 1. prosinca 1998. na Hrvatskim je studijima Sveučilišta u Zagrebu. Predaje stariju hrvatsku književnost i više izbornih kolegija na Odjelu Kroatologije. Od 2006. sudjeluje na Poslijediplomskom studiju hrvatske kulture Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Aspekti kajkavske kulture – Kajkavska dopreporodna književno-jezična baština. Autor je većeg broja knjiga i znanstvenih i stručnih radova.Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.