Do sada održane promocije knjige KOZMOLOM

Knjiga Kozmolom je prvi puta predstavljena na Jutru poezije Pod starim krovovima 17.9.2016. u Zagrebu.

28.9.2016. god. knjiga Kozmolom je predstavljena u prostoru Društva hrvatskih književnika. Knjigu su tom prigodom predstavili akademik Josip Užarević, književnik Đuro Vidmarović, urednik knjige Tin Lemac i autor. Pjesme je svojom izvedbom uveličao dramski umjetnik Joško Ševo.

U Daruvaru je 7.10.2016. u dvorcu grofa Jankovića održana promocija nove knjige Kozmolom autora Gorana Gatalice. Knjigu su predstavili urednik i književni kritičar Tin Lemac i knjževnik Đuro Vidmarović i autor.

 

U četvrtak 1. prosinca 2016. u 19 h u prostorijama Galerije ZILIK u Karlovcu održano je otvorenje izložbe “Cross Dissolve kozmološki svjetovi” akademske slikarice Nine Iris Bešlić na kojoj je autor Goran Gatalica predstavio pjesme iz knjige pjesama Kozmolom. Povjesničarka umjetnosti mag.hist.art Sonja Švec Španjol je na otvorenju izložbe istaknula važnost suradnje dvaju specifičnih mladih umjetnika riječima:

“Suradnja započeta na zbirci pjesama “Kozmolom” autora Gorana Gatalice koju prate ilustracije akademske umjetnice Nine Iris Bešlić rezultirala je interdisciplinarnom suradnjom na izložbi dvaju jednakovrijednih umjetničkih izražaja – poezije i vizualne umjetnosti. Započet kao odnos gdje je jedno djelo u službi drugoga, prirodno se razvio u jednakopravan iskaz doživljenog. Slikovitost poezije Gorana Gatalice u polju ideje savršeno interpretira umjetnički rad Nine Iris Bešlić, dok se istovremeno njezina likovna interpretacija suodnosa duhovnih i kozmičkih silnica prirodno nadovezuje na Goranovu poeziju.Druga grupa fotokolaža izravno se nadovezuje na zbirku pjesama “Kozmolom” interpretirajući beskonačnost svemira kroz prikaz galaksija, Perzeide, Kasiopeje, Aldebarana i mnogih drugih astroloških pojava. Scene se dodatno umnažaju, lome, presijecaju i pretapaju jedna u drugoj integriranjem kaleidoskopa na otvor kutije, ponavljajući se pritom u pravilnom matematičkom nizu. Doživljajnost, emocionalni i refleksivni odnos prema životu ostvaren vizualnim doživljajem Nine Iris Bešlić u poeziji Gorana Gatalice manifestira se pjesničkim figurama: “Svjetlost razdvaja vid i nevid na putu od zvijezde do zemlje”. Nameće se pitanje sveukupne zbilje: što je realnost, a što iluzija. Nešto što za jednoga predstavlja stvarnost, za drugoga može biti iskaz naslijeđa, kulture ili emocionalne subjektivnosti. Slojevitost i kompleksnost prikaza, njihovo ispreplitanje i umnožavanje ostvareno višestrukim perspektivnim planovima i pogledom kroz kaleidoskop izjednačuje iluziju i stvarnost čineći zbilju relativnom.

Rad Nine Iris Bešlić reflektira se u pjesništvu Gorana Gatalice, dok se njegovo pjesništvo odražava u vizualnom radu Nine Iris Bešlić. Interdisciplinarnim pristupom ostvarena je sinergija dvaju različitih izričaja koji nisu jedan u službi drugog već se jednakovrijedno nadopunjuju i na taj način čine komplementarnu cjelinu našeg svijeta. Ili riječima Gorana Gatalice: “Sunce dotiče Zemlju, a uskovitlani oblak kvasi zamrle pustopoljine i ruže cvatu nadomak zvijezda.”

(iz kritičkog prikaza izložbe mag.hist.art Sonja Švec Španjol)

Ilustracijama su na izložbi prikazane likovno pjesme iz knjige Kozmolom:

Inicijali Saturna

Teleskopom naziru se žute i bijele pjege Saturna, granice koje nikada ne izlaze iz konteksta vedre noći. Naslućeni prstenovi od ledenih čestica svjedoče nehajnom stvaranju svemira. Oblaci vrtnjom Saturna bivaju razvučeni dublje u atmosferi sa sumaglicama pepeljastoga smoga koji nadrasta žućkasta mrena njegove površine. U područjima velikih razlika u temperaturi osamljene pjege krune pripadnost otvorenome nebu. Saturnova magnetosfera, atmosfera i Sunčev vjetar u dohvatima polova međudjelovanjem stvaraju moćnu polarnu svijetlost krijepeći ledene pučine svitanjem.

Enkelad

Enkelad zapretan albedom zrcali nepovratan sjaj u odaje svemira. Titrave kupole zvjezdopisa dostižu svoje vrhunce. Udarni krateri utisnuti su u titravu ledenu pučinu.Erupcije vodene pare i ledenih čestica šikljaju iz snovitih gejzira. Prisni zagrljaj gravitacije razvlači i stišće mjesec Enkelad prema kanjonima tmine. Enkelad dohvaća srebrnu koprenu Kumove slame koja odolijeva ubrazanom širenju svemira.

 

U petak 2. prosinca 2016. u 19,30 h u knjižnici “Bogdana Ogrizovića” u Zagrebu održana je nova promocija knjige pjesama “Kozmolom” Gorana Gatalice. Knjigu su tom prilikom predstavili književnica Ljerka Car Matutinović, književnik i književni kritičar Đuro Vidmarović i autor Goran Gatalica. Pjesme je interpretirao dramski umjetnik Dubravko Sidor.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.