DUŠA I OBLICI Sanda Glavaš

DUŠA I OBLICI

Sanda Glavaš

Duhovne cjeline

Uvez: Meke korice

Br. str: 112

Format: A5

Maloprodajna cijena: 99,75 kn (14,00 €)

DUŠA I OBLICI Sanda Glavaš

Duhovne cjeline Uvez: Meke korice Br. str: 112 Format: A5 Maloprodajna cijena 99,75 kn (14,00 €)

€14.00

Sanda Glavaš rođena je u Zagrebu (Hrvatska) 7. ožujka 1964. godine. Tu je s odličnim uspjehom završila osnovnu i srednju školu te grupe Filozofija i Fonetika na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje i magistrira 1992. Stručno se usavršavala u Italiji i Engleskoj, gdje je studirala i radila uglavnom kao novinar foto-reporter.

Godine 2010. diplomirala je Duhovno-teološku kulturu pri Pontificia Facoltà Teologica – L’Istituto di Spiritualità Teresianum – Roma – pridružen Sustavni studij duhovnosti – Zagreb i od tada se profesionalno veže uz duhovnost. Novinarske tekstove objavila je na talijanskom jeziku u dvije knjige

L’altra riva dell’Adriatico – la guerra jugoslava raccontata agli Italiani i Usi-costumi e balli u Sassariju 1994. godine.

Duhovno štivo bilježi na svojoj web-stranici i za učenike maloga duhovnog centra „Tri srca“ koji je otpočeo s radom 2017. godine, u okviru Hrvatske udruge za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu (HUPED); s udruženjem planira i dalje duhovno surađivati i proučavati duhovnost.


Poziv na iscjeljenje i preobražaj

Knjiga koju držite u ruci namijenjena je, kako i sama autorica kaže u Uvodu: „k Bibliji usmjerenim vjernicima“. Dakle, kršćanima koji se ne zadovoljavaju tek površnim poznavanjem biblijskih tekstova, nego ih čitaju i slušaju kao nadahnuće za kontemplaciju te poticaj na osobnu preobrazbu i rast u cjelovito ljudsko biće u Božjoj prisutnosti po Njegovoj Riječi.

U prvom dijelu knjige autorica upoznaje svoje čitatelje s lectio divina – meditativno-molitvenom praksom, njezinom poviješću i značenjem. Pritom se oslanja na renomirane autore kao što su PasqualeBrizzi i EnzoBianco.No, ne daje samo teorijski okvir, nego nudi i konkretne primjere pa se knjiga može čitati i kao jednostavan uvod u praksu, obogaćen i svjedočanstvom same autorice.

U drugom dijelu knjige Sanda Glavaš uvodi u terapijsku dimenziju meditativno-molitvene prakse tumačeći što tvori strukturu ljudske duhovnosti. Čišćenje i oslobađanje energetskih razina ljudske svijesti, kakvo se događa u svjesnoj izloženosti Božjoj prisutnosti, vodi čovjeka iz tame u svjetlo, iz grijeha (strahova, ovisnosti) u slobodu od grijeha.

Autorica svjedoči i o vlastitom ozdravljenju razlažući kako ono nužno proizlazi iz predanja Bogu te sedogađa kroz Ljubav koja čovjeka otvara višim razinama svijesti, odnosno oblikuje ga u otkupljeno, novo stvorenje u Duhu.Takav preobražaj nije pridržan tek za osobe koje se Bogu posvećuju u odvojenosti od svijeta, nego je ponuđen svima. Upravou našem suvremenom, opterećenom i otuđenom svijetu, i usred njega, kršćani su snažno pozvani na obnovljenu duhovnost utemeljenu na vlastitoj tradiciji.

U trećem poglavlju ove knjige autorica nastavlja promišljati o Istini i o Ljubavi, odnosno o područjima njihova očitovanja, a to su Umjetnost, Ljepota i Dobrota. Po njezinu mišljenju, upravo su ta područja, budući u tzv. postmodernom svijetu odvojena od transcendentalnoga, ponajviše degradirana, izmještena iz punine svojega smisla. Duhovne osobe prve su pozvane vratiti im smisao razvijajući vlastite sposobnostiza praštanje, svetost i kreativnost.

Četvrto poglavlje posvećeno je opisu energetske strukture čovjeka te iscjeljenju energetskih čvorova i blokada koji nastaju kao posljedica grijeha, odnosno odvojenosti od Božje prisutnosti.

U petom poglavlju autorica razmatra o spremištima duhovne energije u ljudskom biću. Nakon uvida u razumijevanje pojmova kao što su razum, srce i duša (kojima prilazi kako iz antropološke i filozofijske, tako i iz duhovne perspektive), nudi i vlastito psihološko i mističkoiskustvo, ilustrirajući ga, među ostalim, i mislima duhovnih osoba koje nisu nužno kršćani. Time želi upozoriti na srodnost pojedinih iskustava u različitim duhovnim sustavima, ali i naglasiti vlastitu vjernost Crkvi.

Jadranka Brnčić

Jedna misao o “DUŠA I OBLICI Sanda Glavaš

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.