VJEŽBANJE FILOZOFSKOG MIŠLJENJA I RJEČNIK FILOZOFSKIH POJMOVA Ante Vlastelica

vježbanje filozofskog mišljenja front

VJEŽBANJE FILOZOFSKOG MIŠLJENJA S RJEČNIKOM

Ante Vlastelica

Udžbenik

Uvez: Tvrdi uvez

Br. str: 218

Format: B5

Maloprodajna cijena 126,00 kn (17,00 €)

VJEŽBANJE FILOZOFSKOG MIŠLJENJA S RJEČNIKOM Ante Vlastelica

VJEŽBANJE FILOZOFSKOG MIŠLJENJA S RJEČNIKOM Ante Vlastelica Udžbenik Uvez: Tvrdi uvez Br. str: 218 Format: B5

€17.00

PREDGOVOR

U svakodnevnom životu, u različitim životnim situacijama, javljaju nam se, pored konkretnih životnih problema i oni filozofijski. Međutim, filozofijski problemi nisu takvi da se mogu rješavati na takav način na koji se mogu rješavati konkretni životni problemi. Problemi prehrane, zdravlja, zaposlenja, obrazovanja, svakodnevni su životni problemi. To su konkretni životni problemi koje rješavamo na jedan ustaljeni način bez potrebe pozivanja na filozofijsko mišljenje. Filozofijski problemi su apstraktni i općeniti pa se često postavlja pitanje njihove razumljivosti. Sami sebi često postavljamo filozofijsko pitanje, primjerice, što je to istina prvenstveno na temelju toga što uočavamo laž i nepovjerenje među ljudima. U procesu obrazovanja tijekom školovanja stječemo razna znanja, ali što je to znanje, općenito je pitanje, dakle, filozofijsko pitanje i problem. Konkretno, u našem profesionalnom poslu, primjerice, u poslovima upravljanja brodom ili avionom, u svakodnevnim problemima međuljudskih odnosa, primjerice, u obitelji, u radnoj organizaciji, političkoj stranci i tako dalje, javljaju nam se filozofijska pitanja i problemi. Problem njihove razumljivosti je upravo u poteškoći što se ne mogu razlučiti tako jasno od ostalih konkretnih i svakodnevnih životnih problema. Razlog tome vidim u činjenici što je ljudima rješavanje njihovih konkretnih i svakodnevnih životnih problema ipak prioritet.

Osim toga, može biti sporna razumljivost rješenja filozofijskih problema zato što svaki pojedinac do takvih rješenja dolazi na svoj specifičan način, zavisno od svoje inteligencije, znanja i svjetonazora. Takva rješenja mogu izgledati prihvatljiva i razumljiva za dotičnog pojedinca, ali ne moraju biti prihvatljiva i razumljiva za nekog drugog pojedinca. Prema tome, u svezi filozofijskih problema, ističemo zahtjev da se takvi problemi moraju eksplicirati na razumljiv način. To je uvjet za efikasnu komunikaciju među ljudima i uvjet za međusobnu razmjenu iskustava na dobrobit svakog pojedinca i društva u cjelini.

Ova se knjiga bavi vježbanjem filozofijskog mišljenja. Ne bavi se solilokvijima ili razgovorima sa samim sobom, niti se bavi konceptima pojedinih filozofa. Ona će pokušati prikazati kako filozofijsko mišljenje funkcionira u okvirima relevantnog znanja i kako se otvaraju njegovi filozofijski problemi. Smatram da se vježbanjem filozofijskog mišljenja može doći do toga da nam filozofijski problemi i njihova rješenja budu sve razumljiviji kao i to da ih u svakodnevnom životu lakše prepoznajemo i određujemo na razumljiv način. Najčešće takve probleme ljudi zatomljuju i odbacuju ih kao sporedne smatrajući da nisu toliko važni za profesionalni rad, prehranu, odmor i slično. Ova se knjiga obraća baš takvim ljudima kod kojih prevladava zaborav takvih problema, jer takvi problemi, priznali to oni ili ne, i dalje kod njih postoje u manjoj ili većoj mjeri tijekom cijeloga života. U ovoj knjizi nema citata niti pozivanja na određena filozofska učenja, ali upućeni će čitatelj u knjizi zapaziti kako su u istaknutim tezama za raspravu, koja slijede nakon postavljenih pitanja, zapravo, zastupljeni stavovi pojedinih filozofa, iako se eksplicite pojedini filozofi i njihovi citati ne spominju.

Intencija je autora da čitalac ove knjige sam prepozna filozofijski problem i svojim znanjem, iskustvima i meditacijom pokuša naći njegovo rješenje.

Intencija je autora, također, da samog čitatelja bez poznavanja filozofske literature, potakne da u sebi prepozna filozofijske probleme i da se sam osposobi tražiti odgovore na njih.

Ovo nije vježbenica filozofijskog mišljenja u smislu da je to zbirka zadataka s rješenjima, niti je zbirka pitanja s jednoznačnim odgovorima. Ovo je vježbenica koja će čitatelja upoznati s nizom zadataka i pitanja na koja nema konačnih rješenja i odgovora. Rješenja zadataka u kojima su istaknuti određeni problemi daju se u obliku teza za raspravu kako bismo naglasili činjenicu da pitanja i zadaci u vježbenici nemaju konačnih rješenja. Time se hoće naglasiti sva složenost rješenja filozofijskog problema. U knjizi su navedeni filozofijski problemi od kozmoloških do antropoloških u koja su uključeni etički i moralni problemi. U tezama za raspravu ističemo teze s mogućnostima da se istaknu i njihove antiteze kako bismo time aktualizirali uvježbavanje sljedećih faktora filozofijskog mišljenja:

a) kritičko mišljenje

b) kulturu dijaloga

c) pravilno zaključivanje

d) rasuđivanje (razlikovanje istine i neistine)

e) dokazivanje, opovrgavanje

f) razlikovanje bitnog i nebitnog

g) razumijevanje drugog

h) komunikacija

Osim toga, tekst je u knjizi praćen na mnogo mjesta slikovnim materijalom. Razlog za to vidim u tome što i slike na određeni način mogu govoriti o filozofijskim problemima.

Da bismo ostvarili osnovni cilj ove knjige, a to je razumljivost filozofijskih problema i njihovih rješenja, moramo odgovoriti na krucijalno pitanje kojim to alatima možemo ostvariti taj cilj? Kakve to alate nudi ova knjiga? Znamo da se jednom lijepom pjesmom ili književnim djelom, zatim, slikom ili glazbenim djelom možemo poslužiti kao alatom u ekspliciranju nekog filozofijskog problema. Ova knjiga, nažalost, nema tu ambiciju, jer su njezine mogućnosti ograničene, da zahvati sve moguće alate u eksplikaciji jednog filozofijskog problema. U ovoj knjizi se nudi samo jedna vrsta alata, a to su alati logike: rasuđivanje, zaključivanje i dokazivanje.

Logika često zakazuje u eksplikaciji najsuptilnijih elemenata filozofijskih problema zato što je vezana za pravila koja joj određuju i istovremeno ograničavaju pristup i izlaganje. U umjetnosti obično nema pravila nego je na djelu umjetnička sloboda u ekspliciranju filozofijskih problema.

Knjiga obuhvaća jedanaest vježbi. Unutar svake pojedine vježbe nalaze se pitanja i zadaci, zatim teze za raspravu kao ključni dio svake pojedine vježbe.

Nadam se da će čitatelj moći sam postavljati svoja vlastita pitanja i zadatke i u tezama za raspravu usporediti svoja vlastita viđenja i rješenja što će značiti za autora kako ova knjiga potiče na dijalog i istraživanja, a u tome zapravo vidim osnovni smisao ove knjige.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.