VJEŠTICE OKO VELIKOG GRADIŠĆA Jasna Babić

vještice video gif

VJEŠTICA OKO VELIKOG TRGOVIŠĆA

Jasna Babić

Povijesni roman o vješticama na područjima Velikog Trgovišća

Uvez: Tvrde korice

Br. str: 96

Format: A5

Maloprodajna cijena: 77,70 kn (10,20 €)

VJEŠTICA OKO VELIKOG TRGOVIŠĆA Jasna Babić

VJEŠTICA OKO VELIKOG TRGOVIŠĆA Jasna Babić Povijesni roman o vješticama na područjima Velikog Trgovišća Uvez: Tvrde korice Br. str: 96 Format: A5

€10.20

Knjigom Vještice oko Velikoga Gradišća Jasna Babić novinarka, autorica dviju knjiga, Zagrebačka mafija i Urota Blaškić, na neki način zaokružuje ciklus o odnosu institucija i društvenoga zla na ovim prostorima. Ovo je priča o slučaju zagrebačkoga Županijskoga suda iz 1751./52, koji svjedoči o posljednjem pravorijeku za čarobnjaštvo u zemljama Habsburške Monarhije.

Naslov Vještice oko Velikoga Gradišća odgovara izvornom nazivu raskrižja na kojemu su se sretale optužene seljanke, inače nastanjene na istočnim obroncima Medvednice.

Kostur priče oslanja se na originalnu arhivsku građu i istraživanja povijesno-znanstvenih autoriteta, ali je također rezultat terenske potrage za reliktima pravosudnoga događaja, njegovih protagonista i društva 18. st. – iz vremena kojima se službena znanost u cjelini prilično rijetko i površno bavila.

Ambicija je knjige rekonstrukcija okolnosti u kojima jedna politička garnitura obavlja likvidaciju najaktivnijih žena ne zbog primitivne vjere u vještičju realnost, nego da prikrije vlastite promašaje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.