USPOMENE I RAZMIŠLJANJA Fra Žarko Maretić

uspomene i razmišljanja video

USPOMENE I RAZMIŠLJANJA 

Žarko Maretić

Priče

Uvez: Meki

Format: A5

Maloprodajna cijena 147,00 kn (20,00 €)

USPOMENE I RAZMIŠLJANJA Žarko Maretić

USPOMENE I RAZMIŠLJANJA  Žarko Maretić Priče Uvez: Meki Format: A5

€20.00

“Čovjek ne može dokučiti djela
koja Bog čini od početka do kraja”
(Prop 3,11)

UVOD

Pred četiri godine tiskana je moja knjiga Visovačke i druge priče. Nakon toga sam i dalje, premda rjeđe, nastavio pisati u istom stilu. Napisao sam neke uspomene iz pojedinih razdoblja svoga života koje mogu biti zanimljivo svjedočanstvo o tom vremenu. Opet sam sastavio nekoliko priča koje se odnose na Visovac, Gospu visovačku i visovačke fratre. Dio tekstova su sasvim osobno razmišljanje o Boga i njegovu odnosu prema čovjeku kao i obratno. U četvrtom poglavlju izražavam svoju ljubav prema svojoj domovini Hrvatskoj, ali i zabrinutost za njenu budućnost. U dijelu knjige razmišljam o srodnosti i neraskidivoj povezanosti čovjeka i prirode. I u zadnjem dijelu knjige donosim uglavnom crtice iz svoga još uvijek trajajućeg rada i života u službi župnika u Banjevcima.
Ovo moje pisanje proizlazi iz nutarnje želje da neka svoja razmišljanja formuliram i sačuvam od zaborava za se, a i za druge koji će se možda okoristiti ovim štivom. Zapisivanje ovih kratkih priča može se usporediti sa namjerom fotografa da neki, po njegovu sudu zanimljivi vizualni doživljaj, sačuva u slici da bi ga mogao ponovno doživljavati gledajući svoje snimke. Vjerojatno je u meni prisutna i želja, koja postoji kod skoro svakog čovjeka, ostaviti neki trag svoje egzistencije u svome prostoru i svome vremenu. Možda se kroz ovu knjigu provlači velikadoza nostalgije, negativnog doživljaja svijeta pa i pesimizma. To vjerojatno proizlazi iz činjenice dosta visoke dobi pisca, a i prevelikih problema s kojima se u ovo vrijeme suočavaju njemu predrage zajednice: Redovnička provincija, država Hrvatska i Katolička Crkva. Ipak svaka priča nalazi svoj hepiend u Božjem milosrđu.
Najveća nagrada piscu ove knjige bi bila pozitivna reakcija čitatelja, tj. ako bi on pri čitanju osjetio neki duhovni užitak, razveselio se i čak se barem ponekad nasmijao
onome što taj „čudni fratar“ piše.
Izlazak na svjetlo dana ove knjige kao i one prve uvelike zahvaljujem mojem prijatelju, izdavaču i uredniku Biblioteke Bašćina prof. Ivanu Bekavcu Basiću. On je spiritus movens ovakvog moga pisanja.
I ovo svoje djelce posvećujem Gospi visovačkoj čijem majčinskom zagovoru najviše zahvaljujem da me Gospod još drži na životu.

Fra Žarko Maretić

Poveznica:

Jedna misao o “USPOMENE I RAZMIŠLJANJA Fra Žarko Maretić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.