U TREPTAJU Alka Pintarić

u treptaju video

U TREPTAJU 

Alka Pintarić

Haiku

Uvez: Tvrdi

Br. str: 92

Format: 11×16,5

Maloprodajna cijena 105,00 kn (14,00 €)

U TREPTAJU Alka Pintarić

Haiku Uvez: Tvrdi Br. str: 92 Format: 11×16,5 Maloprodajna cijena 105,00 kn (14,00 €)

€14.00

TANKA I PJESNIK

meke pahulje

prolijeću zrakom u

vrtlogu vjetra

bjelina guta… guta…

sivu dušu grada

Poznato je da pjesnik stvara tanku, ali i tanka stvara pjesnika.

U toj njihovoj uzajamnoj igri postupno se razotkriva sva novost Prirode. Ta je novost isto što i praiskonska Praznina, koja kroz svečanost tanka-trenutka (u tom sretnom spoju osjeta i misli) odjednom i umah postaje Punina. Kako samo slavno tada (u tami Duše u tami Neznanja) svijetli tanka-razlog i blista tanka-zašto. Mi tada dobivamo odgovor na pitanje svih pitanja zašto je i kako moguće da Praznina biva Punina. Naime, dok pjesnik ispisuje tanku, a tanka pjesnika, u tom zajedničkom činu, na vidjelo izbija ova jednostavna istina da, ako je u sebi dovršena Praznina jest Punina. Jer imade svoj početak i sredinu i kraj. To biva dostatnim da nastanu i zemaljski i nebeski raj. Primjerice šipak pun zrnja, il’ nebeska duga puna boja, kao i još mnoga druga tanka-čuda, kojima zaista ne vidi se broja. Evo, upravo iz takva sveopćeg obilja, u ovoj tanka-zbirci, za poslasticu čitateljima, nude nam se po pjesnikinji Alki Pintarić sto i pedeset tanka-slastica. Nek’ vam je, dragi čitatelji, uslast!

Mladenko Spahija

IZ RECENZIJE

I ove Tanke (Wake) Alke Pintarić koja se striktno pridržava kautèlâ, uzanci, lege artis postupaka pisanja svoje poezije, krasi i prožima duhovnost, što i inače karakterizira njezino pjesništvo. Vrhovna sila – Bog i njegov Sin raspeti, Nazarećanin prisutan je ovdje kao “stalna igra Tvorčeva”, prisutnost šutljivog Boga (mudri putevi šutnje), dok se u stvarnosti trenutka Alka Pintarić veže za pejzaže, rijeke, ljude, faunu, floru, sitne stvari, kugle sladoleda, most, grad… kao ključne riječi, materijal kojim pjesnikinja slika vanjski okoliš i unutarnji, intimni svijet. To su nizovi emocija, boja, simbola, logosa i mythosa, neizbježnog Erosa i Thanatosa  (usmrćeno tijelo)… Kroz zbirku kolaju ‘berači zlata’, ‘raskoš polja’, ‘rasijana ljubav’…

Sve što nam život do/nosi i odnosi pjesnikinji nije strano i to nam uspijeva prenijeti snagom i ljepotom svojeg pjesničkog izraza. Poezija je to afektivno topla, emotivna koja pokreće snažne osjećaje u čitateljima i slušateljima Alkinog pjesništva. Poetske slike koje nam, kao pregršt svjetlosti na dlanu, autorica daruje svrstavaju je u više domete ove vrsti poezije.

dr. Ljubomir Radovančević

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.